Klikom na sliku pristupite sajtu.

HITLER PRAVIO ČUDOVIŠTE zvano “PACOV” ZA VREME RATA – InfoGriz
Home / Vijesti i Svijet / HITLER PRAVIO ČUDOVIŠTE zvano “PACOV” ZA VREME RATA

HITLER PRAVIO ČUDOVIŠTE zvano “PACOV” ZA VREME RATA

Da su nacisti zaista napravili ovaj tenk, on bi bio toliko težak i ogroman da bi uništavao puteve kojima prođe, a prelazak preko bilo kog mosta bila bi nemoguća misija

Landkreuzer P. 1000 “Ratte”, poznat i pod imenom Pacov, je džinovski tenk koji su nacisti planirali da naprave kako bi im pomogao u borbama u Drugom svetskom ratu, a koji je trebalo da bude težak neverovatnih 1.000 tona.

Na ideju o njegovom kreiranju, kao i o njegovom izgledu, došao je u junu 1942. godine tadašnji direktor kompanije Krupp, Edvard Grote.

Projekat je dobio dozvolu za proizvodnju od Adolfa Hitlera lično, ali je 1943 .godine rad na njemu ipak prekinut, pa nijedan prototip ovog tenka nikada nije napravljen.

Tenk je trebalo da bude opremljen brodskom artiljerijom, a oklop da bude napravljen od ojačanog čelika debljine 25 centimetara.“Pacov” je po tadašnjem dizajnu trebalo da bude dugačak 35, a širok 14 metara. 

Da su nacisti zaista napravili ovaj tenk, on bi bio toliko težak i ogroman da bi uništavao puteve kojima prođe, a prelazak preko bilo kog mosta bila bi nemoguća misija. Takođe, njega bi bilo veoma teško transportovati na bojno bolje, a bio bi i podložan bombardovanju iz vazduha.

(Telegraf.rs)

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 + 3 =