Klikom na sliku pristupite sajtu.

OSOBE koje su konstantno u strahu za vlastito zdravlje imaju veće šanse završiti doslovno “nasmrt zabrinute”, odnosno umrijeti od posljedica… – InfoGriz
Home / Zabava / OSOBE koje su konstantno u strahu za vlastito zdravlje imaju veće šanse završiti doslovno “nasmrt zabrinute”, odnosno umrijeti od posljedica…

OSOBE koje su konstantno u strahu za vlastito zdravlje imaju veće šanse završiti doslovno “nasmrt zabrinute”, odnosno umrijeti od posljedica…

OSOBE koje su konstantno u strahu za vlastito zdravlje imaju veće šanse završiti doslovno “nasmrt zabrinute”, odnosno umrijeti od posljedica vlastite zabrinutosti, pokazalo je istraživanje objavljeno u BMJ Open časopisu.

Studija koju je proveo niz stručnjaka sa University of Bergen iz Norveške 12 je godina pratila 7000 ispitanika kako bi utvrdila jesu li osobe koje su stalno zabrinute češće na udaru bolesti od ostalih, a rezultati su prilično dramatični – osobito kod hipohondara. Iako se pokazalo da osobe koje su u trajnom strahu ranije uoče znakove bolesti, istovremeno su čak za 73 posto podložnije kardiovaskularnim bolestima poput srčanog udara.

Anksioznost, opsesivna zabrinutost i stres koji iz toga proizlazi više pogađa muškarce, dok se žene nešto bolje nose s crnim mislima.

“Stres definitivno igra ulogu u srčanim bolestima. Prema nekim pokazateljima, tri četvrtine uzroka bolesti su fizičke prirode, a četvrtina ih je uzrokovana psihološkim uvjetima. Primjerice, ako se stalno brinete da će vam skočiti tlak, vrlo je vjerojatno da će vam se puls ubrzati i dugoročno ćete si naštetiti zdravlju”, kaže dr. Gavin Sandercock.

“Bizarno je to što su ljudi pod stresom zbog brige o svom zdravlju pa onda posegnu za cigaretom i ne vježbaju, što ih samo čini još zabrinutijima – i bolesnijima. To je začarani krug”, dodaje Sandercock.

Jedna švicarska studija još je 2012. godine pokazala da osobe s pozitivnijim pogledom na život žive dulje.

kameleon.ba

Advertisement

Leave a Reply