Klikom na sliku pristupite sajtu.

Psihološki trikovi za brzo sticanje poverenja – InfoGriz
Home / Zabava / Psihološki trikovi za brzo sticanje poverenja

Psihološki trikovi za brzo sticanje poverenja

U nekim situacijama je veoma važno da brzo pridobijemo poverenje sagovornika… evo rešenja!

Ključ je u tome da pronađete balans između stručnosti i ljudske topline – tako da delujete kao osoba s kredibilitetom, ali da ste takođe i samo čovek.

Ova ideja potanko je istražena u knjizi „Friend and Foe”, čiji su autori psihijatri Moris Švajcer i Adam Galinski (Maurice Schweitzer i Adam Galinsky), a zaključke prenosi Independent. Da bi pokazali kako ova teorija funkcioniše u stvarnom svetu, autori su koristili primere psihijatara, čiji je posao da otvore ljude da govore o svojim najdubljim strahovima i nesigurnostima.

Jedan od njihovih bivših studenata zaduženih za edukaciju, psihijatar koji se zove Tom, koristio bi jednu od tri taktike kada bi se prvi put susreo sa novim pacijentom: ispustio bi olovku, ispričao lošu šalu ili prosuo kafu.

Tomovi pacijenti bili su impresionirani diplomama na njegovom zidu, koje su ukazivale na njegovu stručnost i kredibilitet. Tomov cilj bio je da pokaže neku slabost i time dokaže svoju ranjivost – da je, na kraju krajeva, samo ljudsko biće. Ta kombinacija stručnosti i topline činili su ga osobom kojoj se može verovati.

Ova tehnika dobro funkcioniše i u poslovnom carstvu.

Autori su naveli primer američkog inženjera koji je radio za kompaniju u Japanu. Inženjera je nerviralo to što su ga stalno etiketirali kao „posetilac” na sastancima. Ali nakon što se japanskim kolegama pridružio jedne večeri na karaokama, počeli su da ga tretiraju kao kolegu.

Savet je, kažu autori, da osobe koje imaju visoke kvalifikacije treba da budu dostupnije, pouzdane i to tako što će sebi dopustiti da budu trapave ili smešne. Na taj način biće ranjivi i topli, a time i prijemčivi, baš kao i sav „normalan, običan” svet.

Takođe, razbijaju se mitovi o tome da je poverenje nešto što se gradi polako tokom dugog vremena. „Time što činite sebe ranjivima moguće je graditi poverenje za kraće vreme nego što je potrebno očistiti kafu koja je prosuta.” Naravno, ranjivost je potrebno iskazati nakon što ste pokazali svoju kredibilnost.

Ukratko: Ako želite da vam ljudi veruju, prvo ostavite utisak svojim znanjem i stručnošću, a zatim im pokažite da ste ljudsko biće, kao i svi ostali.

Izvor: Bizlife

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 + 1 =