Klikom na sliku pristupite sajtu.

Zagonetka porekla: Kako su Aboridžini naselili Australiju – InfoGriz
Home / Arhiva / Zagonetka porekla: Kako su Aboridžini naselili Australiju

Zagonetka porekla: Kako su Aboridžini naselili Australiju

Australijski starosedeoci nazivamo Aboridžinima. Podeljeni su na nekoliko stotina plemena, a govorili u 600 jezika. Nekada su se rasprostirali preko celog kontinenta, a danas su se dosta asimilovali sa evropskim doseljenicima.

Kada su Britanci slali svoje robijaše tokom XVIII i XIX veka na ovaj najudaljeniji kontinent, primetili su da je on već naseljen. Bili su u čudu, jer nisu mogli da shvate kako je taj narod došao na ovaj izolovani kontinent, izgledalo je nemoguće da bi iko mogao da doputuje tu u običnim čamcima.

Sada bi jedan pramen kose, pronađen od strane britanskih antropologa pre jednog veka, mogao da bude ključ zagonetke porekla Aboridžina. DNK iz kose otkriva da su njihovi drevni preci došli u Australiju pre oko 50.000 godina, i da su uspeli da zadrže ceo kontinent samo za sebe, sve do dolaska britanskih osuđenika mnogo godina kasnije.

Uprkos izolaciji Aboridžina, postoje dokazi da se pre oko 6.000 godina desila velika kulturna razmena. Njihovi kameni alati su postali savršeniji, a populacija se povećala.

Aboridžini nisu gajili stoku, nisu pripitomili divljeg psa, nazvanog dingo. Istraživači su pratili širenje dinga širom ostrvlja Polinezije analizirajući DNK u njihovim kostima, ali nisu uspeli da nađu bilo kakav trag polinezijskih gena u Aboridžinima.
Ali, nekako, dingo je stigao, i može biti da je to napravilo razliku. Pošto je veći deo Australije jalova pustoš, posedovanje psa, kao vodiča u lovu, je možda bilo ključno za njihov opstanak.

U izdanju Njujork Tajmsa od 23. septembra, Nikolas Vejd citira istraživača Pitera Savolainena kako je dolazak dinga u Australiju zagonetka, jer drugih elemenata kulture Polinezije tamo nema.

Vejd citira paleoantropologa Ričarda Klajna koji kaže: „Nešto izvanredno se dogodilo u Australiji pre 4 do 6 hiljada godina, i uključivalo je mnogo više stvari od dinga. Najranija migracija Aboridžina mora da je došla iz zemlje predaka, negde iz severoistočne Afrike, što znači da su oni potomci prvih modernih ljudi koji su napustili kontinent, bez ikakvog genetskog mešanja sa drugim rasama.“

Uprkos njihovim primitivnim alatima, prvobitni Australijanci su morali imati naprednu tehnologiju izgradnje brodova da bi prešli okean i došli do novog kontinenta, ali arheolozi nisu našli nikakve dokaze o postojanju tih brodova. Njihova tamna koža označava njihovo afričko poreklo, i to iz oblasti blizu ekvatora, za razliku od svetlijih Evropljana i Azijata, čiji su preci razvili bledu kožu potrebnu za život u oblastima sa „slabijim“ Suncem.

Kao takvi, oni su direktna veza ka drevnoj istoriji evolucije! Vejd citira istraživača Eska Vilersleva, koji je, analiziravši kosu, rekao: „Australijski Aboridžini verovatno imaju jednu od najstarijih kontinuiranih populacija van podsaharske Afrike.“

Advertisement

Leave a Reply