Atopijski dermatitis: Uzroci, simptomi I liječenje

admin
3 Min Read

Atopijski dermatitis, poznat i kao ekcem, je kronična kožna bolest koja se karakteriše crvenilom, svrbežom i ljuskanjem kože. Ova bolest se obično pojavljuje u ranom djetinjstvu i može se manifestovati na različitim dijelovima tijela, uključujući lice, ruke i noge. Atopijski dermatitis može biti vrlo neugodan i učestalo se ponavlja, ali se može uspješno liječiti odgovarajućom terapijom i pravilnom negom kože.

Uzroci atopijskog dermatitisa nisu u potpunosti poznati, ali se vjeruje da je uzrokovan kombinacijom genetike i okoline. Neki od faktora koji se povezuju sa atopijskim dermatitisom su:

  • Nasljednost: Ako su vaši roditelji ili bliski rođaci bili skloni atopijskom dermatitisu, više ste podložni da i vi obolite od te bolesti.
  • Suhoća kože: Suha koža može biti faktor rizika za atopijski dermatitis, jer može dovesti do ljuskanja i svrbeža.
  • Alergije: Atopijski dermatitis je često povezan sa alergijama, pa se preporučuje da se izbjegavaju alergeni koji mogu izazvati simptome.
  • Hladnoća i vlažnost: Hladno i vlažno vrijeme može pogoršati simptome atopijskog dermatitisa.

Simptomi atopijskog dermatitisa su različiti i mogu uključivati:

  • Crvenilo i svrbež kože
  • Ljuskanje i suhoća kože
  • Osip i nabori na koži
  • Tanka i lomljiva koža

Liječenje atopijskog dermatitisa se određuje prema težini simptoma i uključuje nekoliko različitih strategija.

Lijekovi, kao što su kortikosteroidni kremovi i antihistaminici, mogu se koristiti za smanjenje svrbeža i crvenila kože. Pravilna nega kože, uključujući redovito pranje i navlaživanje, također može pomoći u održavanju zdrave kože i smanjenju simptoma. Ako se atopijski dermatitis pojavi zbog alergija, preporučuje se izbjegavanje alergena koji mogu izazvati simptome.

Kod težih slučajeva atopijskog dermatitisa, liječnik može propisati sistemske lijekove, kao što su kortikosteroidi ili imunomodulatori, koji se koriste oralno ili intravenski. Terapije fotodinamičkim svjetlom također se mogu koristiti za liječenje atopijskog dermatitisa.

Iako se atopijski dermatitis ne može potpuno izliječiti, simptomi se mogu uspješno kontrolisati odgovarajućom terapijom i pravilnom negom kože. Važno je da se posavjetujete sa svojim liječnikom kako biste pronašli najbolji plan liječenja za vaše individualne potrebe i da se pridržavate svih preporuka kako biste održali zdravu kožu.

Izvor: infogriz.com

Share this Article