Metabolički sindrom i djeca

admin
2 Min Read

Metabolički sindrom je skupina zdravstvenih poremećaja koji se pojavljuju zajedno i predstavljaju povećani rizik za nastanak kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa tipa 2. Ove poremećaje uključuju visok krvni tlak, visoku razinu triglicerida, nisku razinu “dobrog” kolesterola, visoku razinu glukoze u krvi i gojaznost, posebno oko struka.

Dječja gojaznost je postala sve veći problem diljem svijeta, a povezana je sa sve većim brojem djece koja pate od metaboličkog sindroma. Prekomjerna težina u djetinjstvu može dovesti do poremećaja u metabolizmu i povećanog rizika za nastanak metaboličkog sindroma u budućnosti.

Faktori rizika za nastanak metaboličkog sindroma kod djece uključuju neaktivnost, nezdravu prehranu i genetske čimbenike. Prekomjerna težina u djetinjstvu također može dovesti do povećanog rizika za nastanak bolesti srca i drugih kroničnih bolesti u odrasloj dobi.

Prevencija i liječenje metaboličkog sindroma kod djece uključuje promjenu načina života, uključujući tjelovježbu i zdravu prehranu. Ako su potrebni lijekovi, liječnik će ih propisati u skladu s potrebama pojedinog djeteta. Roditelji i obitelj igraju ključnu ulogu u prevenciji i liječenju metaboličkog sindroma kod djece, pružajući im zdravu hranu i podstičući tjelovježbu.

Ukupno, metabolički sindrom je ozbiljan zdravstveni problem koji može utjecati na djecu i odrasle. Prevencija i liječenje su važni kako bi se smanjio rizik za nastanak kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa tipa 2 u budućnosti.

Izvor: infogriz.com

Share this Article