Skrivene tajne gorkog okusa namirnica

admin
2 Min Read

Gorki okus je jedan od pet osnovnih okusa koje ljudski organizam može prepoznati i razlikovati. Često se povezuje sa nekim vrstama hrane i pića, poput kafe, čokolade ili piva, ali se gorki okus takođe može pojaviti u drugim namirnicama, koje na prvi pogled ne deluju tako. U ovom članku ćemo se pozabaviti skrivenim tajnama gorkog okusa u nekim namirnicama koje možda ne bi pomislili da imaju taj okus.

Prva tajna se tiče vode. Možda se čini čudnim, ali voda može imati gorki okus, ako sadrži određene minerale i hemikalije. Najčešći uzrok gorkog okusa u vodi su hlor i hlorid, koji se dodaju u vodu kako bi je dezinfikovali i sprečili razvoj bakterija. Međutim, ako se hlor ili hlorid preterano dodaju u vodu, to može dovesti do gorkog okusa. Drugi minerali koji mogu dati gorki okus vodi su mangan i živa, a uzrok gorkog okusa u ovom slučaju je prekomerno zagađenje vode.

Druga namirnica koja može imati gorki okus je avokado. Možda ste primetili da neki avokado imaju gorki okus, dok drugi ne. Razlog za to je u genetičkom kodu avokada. Postoji više od 400 vrsta avokada, a neke od njih su sklonije gorkom okusu zbog prisustva alkaloida koji daju gorki okus. Međutim, postoje i drugi uzroci gorkog okusa u avokadu, poput propadanja ili truljenja ploda.

Treća namirnica koja može imati skriveni gorki okus je slatki krompir. Slatki krompir je obično slatkog ukusa, ali ponekad može imati i gorki okus. Razlog za to je prisustvo glikozida solanina u slatkom krompiru. Solanin je hemikalija koja se nalazi u mnogim vrstama povrća, poput krompira i paradajza, i može dati gorki okus hrani.

Izvor: infogriz.com

Share this Article