Utječe li hrana na naše raspoloženje

admin
2 Min Read

Hrana i naše raspoloženje su međusobno povezani, i to na više načina. Prehrana može utjecati na naše raspoloženje tako što može utjecati na našu tjelesnu i mentalnu energiju, a također može imati i neposredan utjecaj na našu sposobnost da se nosimo s emocionalnim izazovima.

Postoje određene vrste hrane koje su poznate po tome što povećavaju raspoloženje i poboljšavaju naše mentalno zdravlje. Primjerice, namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama, poput lososa i drugih riba, avokada, oraha i sjemenki, povezane su s poboljšanim raspoloženjem i smanjenjem simptoma depresije.

Isto tako, namirnice koje sadrže velike količine vitamina B6, poput banane, cjelovitog kruha i zobenih pahuljica, također su poznate po tome što povećavaju raspoloženje. Vitamin B6 igra važnu ulogu u proizvodnji serotonina, hormona koji je povezan s dobrim raspoloženjem i mentalnim zdravljem.

S druge strane, postoje i vrste hrane koje mogu utjecati negativno na naše raspoloženje. Prejedanje ili konzumiranje velikih količina nezdrave hrane, poput brze hrane i slatkiša, može dovesti do povećanja razine šećera u krvi, što može dovesti do oscilacija raspoloženja i osjećaja umora.

Nedostatak određenih nutrijenata, poput vitamina D, također može utjecati na naše raspoloženje. Vitamin D se nalazi u namirnicama poput ribe, jaja i cjelovitih žitarica, te se može steći putem izlaganja suncu. Nedostatak vitamina D povezan je s povećanim rizikom od depresije i drugih mentalnih poremećaja.

Ukratko, hrana može imati značajan utjecaj na naše raspoloženje i mentalno zdravlje. Izbor zdrave i uravnotežene prehrane može pomoći u održavanju dobrog raspoloženja.

Izvor: infogriz.com

Share this Article