Zašto se javlja bol u donjem dijelu leđa

admin
3 Min Read

Bol u donjem dijelu leđa je vrlo česta pojava i može utjecati na osobe svih uzrasta. Bol u donjem dijelu leđa može biti uzrokovana brojnim faktorima, uključujući lošu držanje tijela, pretežak ili neodgovarajući teret, pogrešan način dizanja tegova, dugotrajno sjedenje ili stajanje, kao i bolesti kao što su osteoporoza, hernije diska ili reume. Jedan od najčešćih uzroka boli u donjem dijelu leđa je loša držanja tijela, koja može dovesti do preopterećenja mišića i zglobova. Pretežak ili neodgovarajući teret također može izazvati

bol u leđima, kao i pogrešan način dizanja tegova. Dugotrajno sjedenje ili stajanje također može dovesti do boli u leđima, jer tijelo nije u pokretu i mišići se ne razgibavaju.

Bolesti kao što su osteoporoza, hernije diska ili reume također mogu biti uzrok boli u donjem dijelu leđa. Osteoporoza je bolest u kojoj se kosti postaju krhke i lomljive, što može dovesti do boli u leđima. Hernije diska se javljaju kada se jezgro diska izvuče izvan svoje ovojnice, što može dovesti do boli u leđima. Reume je hronična bolest koja uzrokuje upalu zglobova i mišića, što može dovesti do boli u leđima.

Kako bi se smanjila bol u donjem dijelu leđa, važno je da se vodi računa o držanju tijela, da se izbjegavaju pretežak ili neodgovarajući teret, da se koristi adekvatan način dizanja tegova, da se redovno krećemo i da se pridržavamo preporučenih mjera za liječenje bolesti koje mogu uzrokovati bol u leđima. Ako se bol u donjem dijelu leđa pojavi ili se pogorša, važno je da se posavjetujete sa svojim liječnikom kako bi se utvrdio uzrok boli i propisao odgovarajući tretman. Liječnik će obaviti pregled i eventualno preporučiti rendgenski snimak, magnetnu rezonancu ili druge dijagnostičke testove kako bi se utvrdio uzrok boli.

U nekim slučajevima, liječnik će preporučiti fizikalnu terapiju ili medicinske intervencije kao što su lijekovi protiv bolova ili epiduralni steroidi. Ako se bol u donjem dijelu leđa javlja redovno ili je izrazito jaka, važno je da se posavjetujete sa svojim liječnikom kako bi se utvrdio uzrok i propisao odgovarajući tretman.

Ukratko, bol u donjem dijelu leđa može biti uzrokovana brojnim faktorima, od loše držanje tijela do bolesti poput osteoporoze ili reume. Važno je da se pridržavamo preporučenih mjera za smanjenje boli u leđima i da se posavjetujemo sa svojim liječnikom ako se bol pojavi ili se pogorša.

Izvor: infogriz.com

Share this Article