Znate li kako povećana razina masnoća u krvi utječe na zdravlje

admin
2 Min Read

Masnoće su neophodne za normalno funkcioniranje tijela, ali visoke razine masnoća u krvi mogu biti štetne za zdravlje.

Razina masnoća u krvi se odnosi na količinu masti koja se nalazi u krvi. Postoje tri vrste masnoća u krvi: trigliceridi, holesterol i lipoproteini. Previsoke razine svake od ovih masnoća mogu biti štetne za zdravlje.

Trigliceridi su jedna vrsta masti koja se nalazi u krvi. Visoke razine triglicerida mogu povećati rizik od srčanih bolesti i moždanog udara. Oni se mogu smanjiti uz pomoć promjena u prehrani, tjelesne aktivnosti i lijekova.

Holesterol je druga vrsta masnoće u krvi.

Postoje dvije vrste holesterola: LDL (loš) holesterol i HDL (dobar) holesterol. Visoke razine LDL holesterola mogu povećati rizik od srčanih bolesti i moždanog udara. Međutim, visoke razine HDL holesterola mogu smanjiti rizik od ovih bolesti. Holesterol se može smanjiti uz pomoć promjena u prehrani, tjelesne aktivnosti i lijekova.

Lipoproteini su treća vrsta masnoća u krvi. Oni su spojevi proteina i masnoća koji pomažu u prijevozu triglicerida i holesterola kroz tijelo. Previsoke razine lipoproteina također mogu povećati rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.

Ukratko, visoke razine masnoća u krvi mogu povećati rizik od srčanih bolesti i moždanog udara. Stoga je važno voditi računa o razinama masnoća u krvi i poduzimati mjere kako bi se održale u normalnim granicama. To uključuje promjene u prehrani, tjelesnu aktivnost i u nekim slučajevima lijekove.

Izvor: infogriz.com

Share this Article