Domaći džem od šljiva – zdravlje

admin
4 Min Read

Domaći džem od šljiva je pravi izbor za svakog ljubitelja zdrave i ukusne hrane. Ovaj zaslađeni džem od šljiva se pravi od izvornih šljiva, bez dodatka umjetnih zaslađivača ili konzervansa, te je time izvrstan izbor za one koji žele zdravu i prirodnu prehranu.

Šljive su cijenjene po svojim ljekovitim svojstvima već stoljećima, a džem od šljiva je idealan način da ih uključite u svoj svakodnevni jelovnik. Ove plodove su bogate antioksidansima, vitaminima i mineralima, a pomažu i u održavanju zdravlja srca i crijeva.

Džem od šljiva se može koristiti na razne načine – kao namaz za tost ili kruh, kao dekoracija za kolače i slastice, ili čak kao dodatak u jelima poput juhe ili čorbe. Ovaj džem je izvrstan izbor za sve one koji žele da u svom jelovniku imaju više voća i povrća, a da pritom ne žrtvuju ukus.

Izrada domaćeg džema od šljiva je vrlo jednostavna i ne zahtijeva puno vremena. Potrebno je samo očistiti i oguliti šljive, a zatim ih kuhati sa šećerom dok ne dobijete željenu gustoću. Ovaj džem možete čuvati u hladnjaku do nekoliko tjedana, a ako želite da ga čuvate duže, možete ga i sterilizirati i čuvati u hermetički zatvorenim posudama.

Ukoliko želite da probate nešto novo i zdravo, ili samo želite da u svom jelovniku imate više voća i povrća, onda je domaći džem od šljiva pravi izbor za vas. Pripremite ovaj ukusni i zdravi džem kod kuće i uživajte u njegovom ukusu i ljekovitim svojstvima.

Domaći džem od šljiva je izvrsna opcija za one koji žele da uživaju u ukusu ljeta tokom cijele godine, a istovremeno i da unesu više zdravih sastojaka u svoj dnevni jelovnik. Ove sočne plodove možete lako nabaviti u periodu ljetne sezone, a potom ih spremiti u obliku džema koji će vam osigurati dnevni unos vitamina i minerala.

Šljive su bogate vitaminom C, koji je neophodan za jačanje imuniteta i sprječavanje prehlada i gripa. One su također izvori vitamina A i E, koji pomažu u očuvanju zdravlja kože, kose i noktiju. Osim toga, šljive sadrže i velike količine vlakana, što je važno za održavanje zdrave probave i održavanje optimalne težine.

Domaći džem od šljiva je lako za pripremu, a možete ga koristiti kao dodatak tostu za doručak, kao namaz za sendviče ili kao zaslađivač za žitarice i smoothie-jeve. Osim toga, ovaj džem je odličan izbor i za one sa dijetom, budući da se može pripremiti bez dodavanja velikih količina šećera.

Ako želite da pripremite domaći džem od šljiva, potrebno vam je nekoliko sastojaka: šljive, voda, limunov sok i šećer po želji. Prvo, operite šljive i odstranite koštice. Zatim ih stavite u lonac sa malo vode i kuhajte dok ne omekšaju. Nakon toga, dodajte limunov sok i šećer po vašem ukusu, te kuhajte dok se ne zgusne. Na kraju, stavite džem u staklene tegle i ostavite da se ohladi.

Ukusan i zdrav domaći džem od šljiva je odličan način da uživate u ljetnim plodovima tokom cijele godine i da unesete više vitamina i minerala u svoj jelovnik. Pripremite ovaj džem i uživajte u svim njegovim blagodetima za zdravlje.

Izvor: infogriz.com

Share this Article