Maslinovo ulje kao mediteranska dijeta

admin
2 Min Read

Maslinovo ulje je jedna od najčešće korištenih namirnica u mediteranskoj dijeti i sa dobrim razlogom. Ovo ulje, koje se dobiva od maslina, puno je zdravije od drugih biljnih ulja i puno je bogatije hranjivim tvarima.

Maslinovo ulje je bogato mononezasićenim masnim kiselinama, koje su dobre za srce i mogu pomoći u smanjenju rizika od srčanih oboljenja i dijabetesa. Također je bogato antioksidansima, posebno klorogenom kiselinom i polifenolima, koji pomažu u sprečavanju oksidativnog stresa i starenja.

Osim što je korisno za zdravlje, maslinovo ulje je i izvrstan izvor vitamina E, koji je važan za zdravlje kože i očiju, te vitamina K, koji je važan za zdravlje kostiju.

Maslinovo ulje se može koristiti na razne načine u ishrani. Može se koristiti za prženje, pečenje, kao začin za salate ili kao dodatak u raznim jelima.

Mediteranska dijeta se temelji na konzumiranju velikih količina voća, povrća, cjelovitih žitarica, ribe, orašastih plodova, nemasnog mliječnog proizvoda i, naravno, maslinovog ulja. Ova dijeta je dokazano da je korisna za zdravlje srca i može pomoći u smanjenju rizika od različitih bolesti, uključujući i dijabetes i rak.

Jedna od glavnih prednosti maslinovog ulja u mediteranskoj dijeti je to što se ono koristi umjesto zasićenih masnoća, koje su povezane sa povećanim rizikom od srčanih oboljenja. Maslinovo ulje je također izvrstan izvor antioksidansa, što pomaže u sprečavanju oksidativnog stresa i starenja.

Uključivanjem maslinovog ulja u svoju ishranu, možete se razveseliti mediteranskom hranom, koja je ukusna i zdrava. Odaberite kvalitetno maslinovo ulje, koje se dobija od ekološki uzgojenih maslina, i isprobajte razliku.

Izvor: infogriz.com

Share this Article