Najbolja dijeta za gubljenje viška kilograma

admin
3 Min Read

Dijeta je prvi korak kojeg mnogi ljudi poduzimaju kada žele izgubiti višak kilograma. Međutim, postoji mnogo različitih dijeta koje se nude kao najbolje za gubljenje kilograma, pa je važno znati koje su one zapravo učinkovite.

Prva stvar koju trebate znati je da postoji nekoliko osnovnih principa koji se primjenjuju na gotovo sve dijete za gubljenje kilograma. To uključuje smanjenje unosa kalorija, povećanje tjelesne aktivnosti i odabir zdravih, uravnoteženih namirnica.

Kada tražite najbolju dijetu za sebe, trebate biti oprezni da ne odaberete neku koja je prerestriktivna ili koja vam ne daje dovoljno hranjivih tvari. Također trebate biti svjesni da neke dijete mogu biti štetne za vaše zdravlje ako se ne pridržavate pravila ili ako se prečesto mijenjate s jedne na drugu.

Jedna od najpopularnijih dijeta je DASH dijeta, koja se fokusira na smanjenje unosa soli i povećanje unosa voća, povrća i cjelovitih žitarica. Ova dijeta je dokazano učinkovita u smanjenju rizika od srčanih bolesti i može pomoći u gubitku kilograma ako se pridržavate pravila.

Mediteranska dijeta također je vrlo popularna i fokusira se na unos velikih količina voća, povrća, cjelovitih žitarica, orašastih plodova i zdravih masnoća poput maslinovog ulja. Ova dijeta je također dokazano učinkovita u smanjenju rizika od srčanih bolesti i može pomoći u gubitku kilograma ako se pridržavate pravila.

Ako ste ljubitelj mesa, možda ćete se odlučiti za paleo dijetu koja se fokusira na unos hrane slične onoj koju su jeli naši pračovjekovi. Ova dijeta uključuje meso, ribu, jaja, voće, povrće i orašaste plodove, ali isključuje mliječne proizvode i žitarice.

Sve dijete imaju potencijalne nuspojave i moguće rizike po zdravlje ako se ne pridržavate pravila ili ako se prečesto mijenjate s jedne na drugu. Kada odaberete dijetu, trebali biste se posavjetovati sa svojim liječnikom ili nutricionistom kako biste bili sigurni da je odabrana dijeta zdrava za vas i da neće uzrokovati štetu vašem zdravlju.

Paleo dijeta može imati neke potencijalne nuspojave ako se ne pridržavate pravila. Na primjer, ako se previše oslanjate na meso i ribu kao glavne izvore proteina, mogli biste dobiti više kolesterola i masnoća nego što je zdravo. Također, ako isključite cijele skupine namirnica, poput žitarica i mliječnih proizvoda, mogli biste propustiti važne hranjive tvari koje su potrebne za zdravlje.

Kao što sam spomenula, važno je da se posavjetujete sa svojim liječnikom ili nutricionistom prije nego što odaberete dijetu. Oni će moći procijeniti vaše individualne potrebe i pomoći vam da odaberete dijetu koja će vam pomoći da postignete vaše ciljeve zdrave prehrane i gubitka kilograma bez štete vašem zdravlju.

izvor: infogriz.com

Share this Article