Trebaju li djeca unositi zaslađene napitke

admin
2 Min Read

Djeca trebaju unositi što manje zaslađenih napitaka. Povišena konzumacija slatkih napitaka povezana je sa povećanim rizikom od pretilosti, dijabetesa tipa 2 i drugih zdravstvenih problema. Umjesto toga, djeci treba dati više vode, nezaslađenih voćnih sokova i mlijeka.

Međutim, treba imati na umu da su neke vrste zaslađenih napitaka, poput sportskih pića i energizirajućih pića, namijenjene za posebne prilike i trebaju se konzumirati s oprezom. One su obično bogate kalorijama i sadrže dodatne sastojke poput kofeina i taurina koji mogu biti štetni u velikim količinama.

Ukratko, djeca bi trebala unositi što manje zaslađenih napitaka i više vode, nezaslađenih voćnih sokova i mlijeka. Međutim, sportska pića i energizirajuća pića trebaju se konzumirati s oprezom i trebaju biti rezervirana za posebne prilike.

Djeca koja unose puno zaslađenih napitaka mogu imati više rizika od pretilosti i dijabetesa tipa 2. Pretilost je stanje u kojem ima previše tjelesne masti i to može dovesti do brojnih zdravstvenih problema, uključujući srčane bolesti, visok krvni tlak, dijabetes i druge bolesti. Dijabetes tipa 2 je kronična bolest u kojoj tijelo ne može pravilno koristiti glukozu (šećer) u krvi, što može dovesti do oštećenja organa, uključujući oči, bubrege i nervne stanice.

Povišena konzumacija slatkih napitaka također može dovesti do povećanog rizika od zubnog karijesa (propadanja zubi) zbog visokog sadržaja šećera u tim pićima.

Osim toga, neki zaslađeni napitci mogu sadržavati dodatne sastojke poput kofeina i taurina koji mogu biti štetni za djecu u velikim količinama. Kofein može uzrokovati nesanice, razdražljivost, glavobolje i druge simptome, dok se taurin može povezivati ​​s pojavom nekih vrsta raka.

Ukratko, djeca koja unose puno zaslađenih napitaka mogu imati povećani rizik od pretilosti, dijabetesa tipa 2 i zubnog karijesa, kao i mogućnost da unesu štetne sastojke poput kofeina i taurina.

Izvor: infogriz.com

Share this Article