Trebamo li izbjegavati šećere prirodno prisutne u hrani

admin
2 Min Read

Šećer je vrsta ugljikohidrata koji se nalazi u mnogim namirnicama, uključujući voće, povrće, mliječne proizvode i žitarice. Postoje različiti tipovi šećera, od kojih su neki prirodno prisutni u hrani, dok su drugi dodani tijekom procesa prerade hrane.

Nekoliko namirnica sadrži visoku koncentraciju šećera prirodno prisutnog u hrani, uključujući voće, neke vrste povrća, kao što su tikvice, batat i bundeve, te neke vrste mliječnih proizvoda, poput jogurta.

Unatoč tome što su te namirnice bogate hranjivim tvarima, konzumiranje prevelike količine šećera može biti štetno za zdravlje. Visoki unos šećera povezan je s povećanim rizikom od debljine, šećerne bolesti, srčanih bolesti i drugih zdravstvenih problema. Stoga, važno je pratiti unos šećera i izbjegavati prekomjerno konzumiranje.

Ipak, to ne znači da trebamo potpuno izbjegavati šećer prirodno prisutan u hrani. Voće i neki vrsti povrća su izvori hranjivih tvari i vlakana te su važan dio zdrave prehrane. Osim toga, šećer prirodno prisutan u hrani obično se nalazi u manjim količinama nego šećer dodan tijekom prerade hrane, što znači da može biti manje štetan za zdravlje.

Ukratko, važno je izbjegavati prekomjerno konzumiranje šećera, bez obzira na to je li prirodno prisutan u hrani ili dodan tijekom procesa prerade. No, to ne znači da trebamo potpuno izbjegavati šećer prirodno prisutan u hrani, budući da su mnoge namirnice koje ga sadrže izvori hranjivih tvari i vlakana važnih za zdravlje.

Izvor: infogriz.com

Share this Article