Bezglutenska prehrana

admin
2 Min Read

Bezglutenska prehrana je način prehrane koji isključuje gluten, protein koji se nalazi u žitaricama kao što su pšenica, raž i ječam. Ova prehrana se obično preporučuje osobama koje pate od celijakije, autoimune bolesti koja uzrokuje oštećenja sluznice crijeva kada se gluten konzumira. Međutim, bezglutenska prehrana također se može koristiti kao alternativa za osobe koje pate od sensibilnosti na gluten ili za one koji žele smanjiti unos glutena zbog zdravstvenih razloga.

Postoji nekoliko načina na koje se može pratiti bezglutenska prehrana. Prvi je da se izbjegavaju namirnice koje sadrže gluten, uključujući pšenicu, raž, ječam i njihove derivate. Drugi način je da se jedu samo bezglutenske namirnice, poput riže, kukuruza, krumpira i slično. Treći način je da se jedu namirnice koje su prirodno bez glutena, poput voća, povrća, mesa i mliječnih proizvoda.

Bezglutenska prehrana može biti izazovna za pratiti jer se gluten nalazi u mnogim namirnicama i gotovim jelima. Potrebno je pažljivo pročitati deklaracije na ambalaži i tražiti proizvode označene kao “bezglutenske”. Također, potrebno je biti oprezan pri jelu u restoranima jer gluten se može koristiti u mnogim jelima kao što su supe, umak za tjesteninu i mesni proizvodi.

Bezglutenska prehrana može biti koristan način prehrane za osobe s celijakijom ili sensibilnosti na gluten. Međutim, treba biti oprezan jer ograničavanje glutena može dovesti do manjka određenih hranjivih tvari, posebno ugljikohidrata i vlakana. Stoga je važno pratiti prehranu s nutricionistom ili liječnikom i eventualno uzimati dodatke prehrani kako bi se osiguralo da se dobiva dovoljno hranjivih tvari.

Izvor: infogriz.com

Share this Article