Dobro je znati: kada vas ubode stršljen, osa aili pčela – ovo će vas spasiti boli

admin
2 Min Read

Svakome se može dogoditi da ga ugrize osa, pčela ili stršljen. To su insekti koji se često nalaze u blizini cvijeća i voćki, te se lako mogu naći u dvorištima ili na otvorenim površinama. Ako vas ubode takav insekt, to može biti bolno iskustvo i često se pojavi crvenilo i otok. No, ne brinite – postoje neki jednostavni koraci koje možete poduzeti kako biste smanjili bol i ubrzali proces ozdravljenja.

Prvo, trebate ukloniti štipaljku iz kože. To je jednostavan zadatak ako koristite iglice ili škare, no trebate biti oprezni da ne ostavite dijelove štipaljke u koži. Ako niste sigurni kako to napraviti, najbolje je da se obratite liječniku ili medicinskoj sestri.

Nakon što ste uklonili štipaljku, trebate smanjiti otok i crvenilo. Možete koristiti hladne obloge ili ledene kocke za to. Stavite ih na mjesto uboda i držite ih tamo nekoliko minuta. Hladnoća će smanjiti otok i spriječiti proširivanje boli.

Također možete koristiti antihistaminike ili protuupalne lijekove kako biste smanjili bol i otok. Možete ih kupiti u ljekarni bez recepta. Ako imate alergijsku reakciju na ubod, trebate se obratiti liječniku jer vam mogu biti potrebni jači lijekovi.

Nakon nekoliko dana, bol i otok bi trebali nestati. Ako se to ne dogodi ili ako osjetite tešku bol ili imate povišenu temperaturu, obratite se liječniku. To bi moglo biti znak da je došlo do infekcije.

Svakako, najbolji način da se spriječe ubodi stršljena, ose ili pčele jest da se izbjegavaju mjesta gdje se ti insekti nalaze. No, ako se ipak nađete u situaciji da vas ubode takav insekt, slijedite gore navedena uputstva kako biste smanjili bol i ubrzali proces ozdravljenja.

Izvor: infogriz.com

Share this Article