Jeste li ikada namočili orahe, bademe i lješnjake prije konzumiranja

admin
1 Min Read

Da, mnogi ljudi navlaže orahe, bademe i lješnjake prije konzumiranja. Postoje neke prednosti toga.

Prvo, navlaživanje može pomoći da se orasi, bademi i lješnjaci lakše žvakaju i probavljaju. To je posebno korisno za osobe s grčevima u želucu ili za one koji imaju teškoća s probavom.

Drugo, navlaživanje oraha, badema i lješnjaka može pomoći da se poveća njihova nutritivna vrijednost. Kada se orasi, bademi i lješnjaci navlaže, njihove ljuske se lakše raspadaju, što olakšava apsorpciju hranjivih tvari.

Treće, navlaživanje oraha, badema i lješnjaka može pomoći da se poveća njihov okus. Orašasti plodovi su ukusniji kada su mekši i vlažniji, pa navlaživanje može poboljšati njihov ukus.

Da bi se orasi, bademi i lješnjaci navlažili, najčešće se stave u posudu s vodom i ostave da se natope preko noći. Možete ih navlažiti i u vrućoj vodi, ali treba ih držati u vodi nekoliko sati da bi se dobro navlažili. Nakon navlaživanja, orasi, bademi i lješnjaci se mogu konzumirati ili se mogu staviti u hladnjak da se ohlade prije konzumiranja.

Ukratko, navlaživanje oraha, badema i lješnjaka prije konzumiranja ima nekoliko koristi, uključujući lakše žvakanje i probavu, povećanu nutritivnu vrijednost i poboljšani okus.

Izvor: infogriz.com

Share this Article