Kupine: Najčudesnija namirnica na svijetu

admin
3 Min Read

Jedna od najzdravijih i najukusnijih namirnica na svijetu je bobičasto voće. Ova sićušna tamnoplava bobica izvrstan je izvor zdravih antioksidansa, vitamina i minerala. Kupine obiluju vitaminima C, K, E, kalcijem, magnezijem, željezom i kalijem. Ovaj koktel hranjivih tvari čini kupinu jednom od najzdravijih bobičastih plodova na svijetu.

Kupine su posebno zdrave zbog sadržaja antioksidansa. Oni štite stanice i tkiva od štete koju uzrokuju slobodni radikali, što može pomoći u prevenciji mnogih bolesti poput dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i raka. Osim toga, kupine su bogate vlaknima, što potiče zdravu probavu i smanjuje debljanje. Zbog visoke razine luteina i zeaksantina, koji pomažu u zaustavljanju degeneracije mrežnice, kupine su odlične i za oči. Isto tako su korisne za mozak jer sadrže kofein koji poboljšava fokus i pamćenje.

Kupine se mogu konzumirati sirove ili kuhane, a svestrani su sastojak. Mogu se koristiti kao sastojak pečenja, smoothieja, jogurta, salata i drugih jela. Kupine se također mogu sušiti ili zamrznuti za kasniju upotrebu. Bez obzira na dob ili zdravstveno stanje, kupine su fantastična namirnica koja se preporučuje svima. Bogate su nutrijentima koji su korisni za očuvanje zdravlja i prevenciju bolesti. Kupine svakako trebate uvrstiti u svoju svakodnevnu prehranu jer su ukusna i hranjiva namirnica. Kupine su također jedna od rijetkih vrsta bobičastog voća koji rastu u divljini, što ih čini pristupačnim i dostupnim u mnogim krajevima svijeta. Teško ih je uništiti i zahtijevaju malo njege, što ih čini jednim od najboljih izbora kada je u pitanju uzgoj.

Ovisno o vašem ukupnom unosu hranjivih tvari i razini zdravlja, svaki dan se savjetuje različita količina kupina. Općenito se savjetuje da odrasla osoba konzumira 80 do 100 grama svježih kupina svaki dan. Važno je voditi računa o količini kupina u proizvodu, kao i količini koja se koristi u receptu ako se kupine dodaju u hranu ili jedu sušene, smrznute ili kao dodatak. Zbog visokog sadržaja antioksidansa i hranjivih tvari, kupine bi trebale biti dio uravnotežene prehrane, ali ne u pretjeranim količinama. Kako biste bili sigurni da dobivate idealnu količinu svih potrebnih hranjivih tvari, ključno je uzeti u obzir druge izvore antioksidansa i hranjivih tvari u vašoj prehrani.

Unatoč tome što su vrlo hranjive i zdrave, kupine mogu imati neke negativne učinke ako se konzumiraju prekomjerno. Zbog visokog sadržaja vlakana u kupinama, jedna od najčešćih nuspojava je nadutost i probavni problemi. Kupine mogu uzrokovati grčeve u želucu, proljev i zatvor ako se konzumiraju prekomjerno. Izbjegavajte konzumiranje previše kupina ako imate problema s probavom.

Salicilati su organske kemijske tvari koje se nalaze u biljkama, a prisutni su i u kupinama. Ljudi koji su osjetljivi na salicilate, poput onih koji imaju alergije ili astmu, mogu da imaju problema ako pretjerano konzumiraju kupine. Zbog kofeina u kupinama, pretjerano uživanje u njima može izazvati euforiju, nesanicu, glavobolju ili napetost.

Izvor: www.infogriz.com

Share this Article