Ljekovita svojstva crnog čaja

admin
2 Min Read

Crni čaj je jedna od najčešće konzumiranih napitaka širom sveta, a to nije ni čudo s obzirom na njegova lekovita svojstva. Crni čaj se pravi od lišća biljke Camellia sinensis, koja je rasprostranjena širom Azije. Ovaj čaj se razlikuje od drugih vrsta čaja po tome što se lišće biljke suši i fermentira, što daje crni čaj specifičan ukus i aromu.

Crni čaj je poznat po svojim antioksidativnim svojstvima, što znači da pomaže u sprečavanju oštećenja stanica u organizmu. Ovi antioksidansi se bore protiv slobodnih radikala, koji mogu da uzrokuju različite bolesti, uključujući i rak.

Pored toga, crni čaj ima i blagotvorno dejstvo na kardiovaskularni sistem. Studije su pokazale da redovna konzumacija crnog čaja može da smanji rizik od srčanih oboljenja i moždanog udara. Crni čaj takođe pomaže u regulaciji krvnog pritiska i poboljšava funkciju srca.

Crni čaj je takođe odličan za jačanje imunog sistema i sprečavanje prehlade i gripa. Ovaj čaj sadrži takođe i velike količine fluora, što je odlično za zdravlje zuba i sprečavanje nastanka karijesa.

Crni čaj se može konzumirati toplo ili hladno, a može se dodati i med ili limun kako bi se poboljšao ukus. Ovaj čaj se može konzumirati ujutro ili u toku dana, a preporučuje se da se ne pije preko dva šoljice dnevno.

Ukoliko želite da unesete više lekovitih sastojaka u svoj dnevni meni, crni čaj je odličan izbor. Pored toga što je ukusan, ovaj čaj ima mnoga blagotvorna dejstva za zdravlje i dobrobit organizma. Zato, sledeći put kada budete birali napitke za svoju ishranu, ne zaboravite da uvrstite i crni čaj na svoj meni.

Izvor: infogriz.com

Share this Article