Menopauza i prehrana

admin
5 Min Read

Kada ženski reproduktivni organi prestanu funkcionirati, ona prolazi kroz prirodni proces menopauze. Brojni simptomi uključujući vrućicu, suhoću vaginalnog područja i promjene raspoloženja su prisutni, što obično pogađa žene u dobi između 45 i 55 godina. Kako bi se ublažili simptomi menopauze i očuvalo zdravlje u tom razdoblju, prehrana je ključna.

Prvo, ključno je unositi dovoljno vlakana u prehrani. Ženama koje tijekom menopauze imaju zatvor, vlakna pomažu u održavanju redovitosti crijeva. Među najboljim izvorima vlakana su voće, povrće, cjelovite žitarice i grašak.

Drugo, važno je unositi dovoljno kalcija i vitamina D jer su oba hranjiva ključna za zdravlje kostiju. Vitamin D također pomaže apsorpciju kalcija. Konzumacija hrane bogate kalcijem i vitaminom D, poput mlijeka, sira, jogurta i ribe, važna je jer su žene u menopauzi posebno sklone osteoporozi.

Osteoporoza je bolest koja se karakterizira smanjenom gustoćom kostiju i povećanim rizikom od fraktura. Kosti su sastavljene od kalcija i fosfora, a osteoporoza se javlja kada kosti izgube gustoću i postanu krhke. Obično se javlja kod starijih osoba, posebno kod žena tijekom menopauze. To je zato što menopauza dovodi do smanjenja proizvodnje estrogena, što je hormon koji pomaže u održavanju gustoće kostiju.

Treće, važno je smanjiti unos kolesterola i masti. Rizik od razvoja srčanih bolesti raste tijekom menopauze, a povišena razina kolesterola i masnoća u krvi povezana je s tim stanjem. Treba konzumirati više ribe, povrća i biljnih ulja, a manje mesa i masne hrane.

Četvrto, održavanje zdrave tjelesne težine također je ključno. Uz smanjenje rizika od bolesti srca i dijabetesa, gubitak težine može pomoći u smanjenju simptoma menopauze.

Peto, važno je konzumirati dovoljno antioksidansa u prehrani. Antioksidansi pomažu u prevenciji oštećenja stanica, što je ključno za očuvanje zdravlja tijekom menopauze. Antioksidansi se mogu pronaći u izobilju u crvenom, narančastom i žutom voću i povrću.

Žene u menopauzi trebale bi konzumirati namirnice iz sljedećih skupina:

 1. Vlakna: Grašak, cjelovite žitarice, voće i povrće su dobri izvori ove hranjive tvari, koja pomaže u održavanju redovitosti crijeva, što je ključno za žene koje imaju zatvor tijekom menopauze.
 2. Kalcij i vitamin D: Žene koje prolaze kroz menopauzu posebno su sklone osteoporozi, stoga je važno konzumirati hranu bogatu kalcijem i vitaminom D, poput mlijeka, sira, jogurta i ribe.
 3. Biljna ulja: Konzumacija biljnih ulja, poput maslinovog ili ulja avokada, smanjuje rizik od razvoja srčanih bolesti, dok konzumaciju masne hrane treba ograničiti.
 4. Voće i povrće: Voće i povrće izvrsni su izvori antioksidansa koji pomažu u zaštiti stanica i održavanju zdravlja tijekom menopauze. Posebno se savjetuje konzumacija voća i povrća crvene, narančaste i žute boje.
 5. Riba: Riba, osobito ona s visokim sadržajem omega-3 masnih kiselina poput lososa, sardina i tune, pomaže u smanjenju rizika od srčanih bolesti.
 6. Cjelovite žitarice: Cjelovite žitarice su dobar izvor minerala i vitamina B koji su vitalni za zdravlje žena u menopauzi.

Žene u menopauzi trebale bi izbjegavati hranu iz sljedećih kategorija:

 •  Masnoće i kolesterol: Budući da su povezani s bolestima srca i veća je vjerojatnost da će se pojaviti tijekom menopauze, važno je smanjiti unos ovih tvari.   Savjetuje se kloniti se masne hrane poput mesa, maslaca, kremastih proizvoda i nezdrave pržene hrane.
 •  Prerađena hrana: često prerađena hrana sadrži visoke razine soli, šećera i nezdravih masti, što može povećati rizik od srčanih bolesti, dijabetesa i pretilosti.
 •  Alkohol: Pijenje može pogoršati simptome menopauze poput valunga i promjena raspoloženja, kao i povećati rizik od bolesti srca i osteoporoze.
 •  Kofeina: Savjetuje se izbjegavanje napitaka s kofeinom poput kave, čaja i gaziranih pića jer oni mogu pogoršati simptome menopauze poput valunzima i   nesanice.
 • Transmasti: Transmasti se proizvode industrijski i nalaze se u raznim procesiranim namirnicama poput kolača, peciva, pržene hrane i brze hrane. Oni povećavaju rizik od bolesti srca i drugih bolesti.

Izvor: www.infogriz.com

Share this Article