Najbolji lijek za šećer u krvi

admin
3 Min Read

Šećer u krvi je ozbiljna bolest koja može dovesti do ozbiljnih komplikacija ako se ne liječi adekvatno. No, postoji niz lijekova koji mogu pomoći u kontroli šećera u krvi i spriječiti njegovo povećanje na opasne razine. Među najboljim lijekovima za šećer u krvi su sljedeći:

Inzulin – Inzulin je hormonski lijek koji se koristi za liječenje dijabetesa tipa 1 i tipa 2. Djeluje tako da pomaže u transportu glukoze iz krvi u stanice tijela, što pomaže u održavanju normalne razine šećera u krvi. Inzulin se može primjenjivati ​​injekcijom ili kroz poseban inhalator.

Metformin – Metformin je lijek koji se koristi za liječenje dijabetesa tipa 2. Djeluje tako da smanjuje proizvodnju glukoze u jetri i povećava osjetljivost stanica na inzulin. To pomaže u održavanju normalne razine šećera u krvi. Metformin se obično uzima oralno u obliku tableta.

SGLT-2 inhibitori – Ovi lijekovi djeluju tako da smanjuju izlučivanje glukoze iz mokraće, što pomaže u održavanju normalne razine šećera u krvi. Oni se obično koriste zajedno s metforminom i drugim lijekovima za liječenje dijabetesa tipa 2.

GLP-1 agonisti – Ovi lijekovi djeluju tako da pomažu u smanjenju proizvodnje glukoze u jetri i povećavaju osjetljivost stanica na inzulin. To pomaže u održavanju normalne razine šećera u krvi. GLP-1 agonisti se obično koriste zajedno s metforminom i drugim lijekovima za liječenje dijabetesa tipa 2.

Insulin pumpa – Insulin pumpa je uređaj koji se koristi za stalnu primjenu inzulina. To je dobro za one koji imaju teškoća u održavanju normalne razine šećera u krvi s drugim lijekovima ili onima koji imaju teškoća s injekcijama.

Svi lijekovi imaju moguće nuspojave, ali oni se razlikuju od lijeka do lijeka i od osobe do osobe. Važno je da se obratite svom liječniku ili ljekarniku za savjete o mogućim nuspojavama određenog lijeka.

Općenito, važno je da se pridržavate preporuka svog liječnika i da redovito pratite razinu šećera u krvi kako bi se osiguralo da lijekovi djeluju adekvatno i da se spriječe moguće nuspojave. Ako se pojave bilo kakve nuspojave ili sumnjate da se vaše stanje pogoršalo, obavezno se obratite svom liječniku.

Izvor: infogriz.com

Share this Article