Nekoliko savjeta za pomoć u prestanku pušenja

admin
3 Min Read

Pušenje je navika koja može biti izuzetno teška za prekinuti. Međutim, prestati pušiti je jedna od najboljih stvari koje možete učiniti za svoje zdravlje. Pušenje je glavni uzrok bolesti pluća, raka i srčanih bolesti, a prestajanjem pušenja možete značajno smanjiti rizik od ovih bolesti.

Ako ste se odlučili prestati pušiti, postoje neki koraci koje možete poduzeti kako biste vam pomogli u tome:

  • Izaberite datum za prestajanje: Odaberite datum za prestajanje pušenja i držite se toga. To vam može pomoći da se mentalno pripremite za prestajanje i da imate cilj prema kojem se možete usmjeriti.
  • Pripremite se: Pripremite se za prestajanje pušenja tako što ćete izbaciti sve što ima veze s pušenjem iz svoje okoline. To uključuje cigarete, upaljače i druge predmete koji vas podsjećaju na pušenje. Također, razgovarajte s prijateljima i obitelji o svojoj odluci da prestanete pušiti i zatražite podršku.
  • Koristite pomoć: Postoje različiti proizvodi i terapije koje vam mogu pomoći da prestanete pušiti. To uključuje lijekove poput nikotinske terapije, gumica za žvakanje i inhalatora, kao i terapije poput hipnoterapije i grupne podrške. Razgovarajte sa svojim liječnikom o različitim opcijama koje su dostupne i odaberite one koje najviše odgovaraju vama.
  • Pronađite alternativu: Kada vam se pojavi želja za pušenjem, nađite nešto drugo što možete raditi umjesto toga. To može biti žvakanje žvaka ili grickanje slatkiša, izlazak na šetnju ili razgovor s prijateljem. Pronađite nešto što će vas zabaviti i odvratiti vašu pozornost od pušenja.
  • Budite strpljivi: Prestajanje pušenja je proces i može potrajati nekoliko pokušaja prije nego što uspijete potpuno prestati. Ako se vratite pušenju, ne očajavajte. Pomaknite svoj datum prestanka pušenja i pokušajte ponovo. Svaki pokušaj je korak bliže uspjehu.

Prestajanje pušenja je izuzetno teška navika za prekinuti, ali vrijedi trud. Kada prestaneš pušiti, možeš očekivati da ćeš se osjećati bolje, da ćeš zaraditi novac i da ćeš značajno smanjiti rizik od bolesti. Budi uporan i drži se svoje odluke da prestaneš pušiti. To je najbolje što možeš učiniti za svoje zdravlje.

Ako se bojiš da ćeš biti u stanju prestati pušiti sam, zatraži pomoć. Postoje mnogi liječnici, stručnjaci za prestanak pušenja i grupe podrške koji će ti pomoći u ovom procesu. Ne gubi nadu i budi uporan. Ako se trudiš, uspjet ćeš prestati pušiti i donijeti pozitivne promjene u svoj život.

TAGGED: ,
Share this Article