Postoji li poveznica između astme i pretilosti

admin
2 Min Read

Astma i pretilost su dva zdravstvena stanja koja su često povezana. Pretilost može povećati rizik od razvoja astme, a astma također može pridonijeti pretilosti.

Postoji nekoliko načina na koje pretilost može povećati rizik od astme. Prvo, pretilost može dovesti do povećanja upale u tijelu, što može dovesti do pogoršanja simptoma astme. Drugo, pretilost može utjecati na rad dišnih puteva, što može povećati rizik od astme. Treće, pretilost može otežati liječenje astme, jer se lijekovi za astmu mogu manje učinkovito apsorbirati u tijelu ako su prisutne velike količine masnoće.

Astma također može pridonijeti pretilosti na nekoliko načina. Prvo, lijekovi za astmu, poput glikokortikosteroida, mogu dovesti do povećanja tjelesne mase. Drugo, astma može ograničiti tjelesnu aktivnost, što može dovesti do gubitka mišićne mase i povećanja masnoće. Treće, astma može dovesti do otežanog disanja, što može dovesti do manje tjelesne aktivnosti i, posljedično, do povećanja tjelesne mase.

Iako postoji poveznica između astme i pretilosti, važno je napomenuti da su ova dva stanja neovisna jedno o drugome. To znači da se astma može razviti i kod ljudi koji nisu pretili, i obrnuto. Međutim, zdrav način života, uključujući zdravu prehranu i tjelesnu aktivnost, može pomoći u sprečavanju razvoja oba stanja ili smanjenju simptoma ako već postoje.

Izvor: infogriz.com

Share this Article