Saznajte da li je pivo zdravo

admin
3 Min Read

Pivo je pijanstvo koje se u mnogim zemljama slavi kao simbol društvenih okupljanja, zabave i opuštenosti. Međutim, postoji mnogo pitanja o tome je li pivo zdravo i što ga čini tako popularnim.

Prvo, pivo sadrži alkohol, što je kemijska tvar koja može imati štetan utjecaj na tijelo ako se konzumira u prekomjernim količinama. Prekomjerno pijenje piva može dovesti do povećanog rizika od različitih zdravstvenih problema, uključujući alkoholizam, srčani udar, moždani udar, rak, povišeni krvni tlak i oštećenje jetre. Međutim, umjereno pijenje piva, što se smatra do tri piva tjedno za muškarce i do dva piva tjedno za žene, može imati neke zdravstvene koristi.

Jedna od glavnih koristi umjerenog pijenja piva je njegovo djelovanje kao antioksidans. Pivo sadrži kvercetin, antioksidans koji se nalazi u ljekovitim biljkama poput kupine i češnjaka, te može pomoći u sprečavanju oksidativnog stresa u tijelu. Oksidativni stres je stanje u kojem su tijelu štetni slobodni radikali, a antioksidansi pomažu u njihovom neutraliziranju. Pivo također sadrži hmelj, biljku koja se koristi za aromatiziranje piva i koja ima antioksidativna svojstva.

Umjereno pijenje piva također može imati neke koristi za srce. Neka istraživanja su pokazala da umjereno pijenje piva može smanjiti rizik od srčanih bolesti poput infarkta miokarda i bolesti arterija. Pivo također sadrži kalij, mineral koji je važan za održavanje normalnog rada srca i krvnih žila.

Istraživanja također pokazuju da pivo može imati neke koristi za zdravlje kostiju. Pivo sadrži kalcij, mineral koji je važan za jačanje kostiju.

Naravno, iako postoje neke moguće koristi umjerenog pijenja piva, treba imati na umu da prekomjerno pijenje piva može imati ozbiljne negativne posljedice za zdravlje. Prekomjerno pijenje piva može dovesti do povećanog rizika od različitih zdravstvenih problema, uključujući:

Alkoholizam: Alkoholizam je ovisnost o alkoholu koja može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući oštećenje jetre, srčane bolesti, moždani udar i različite druge bolesti.

Srčane bolesti: Prekomjerno pijenje piva može povećati rizik od srčanih bolesti, uključujući infarkt miokarda i bolesti arterija.

Moždani udar: Prekomjerno pijenje piva može povećati rizik od moždanog udara.

Rak: Prekomjerno pijenje piva može povećati rizik od različitih vrsta raka, uključujući rak debelog crijeva, rak dojke i rak jezika.

Povišeni krvni tlak: Prekomjerno pijenje piva može dovesti do povišenog krvnog tlaka, što može povećati rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.

Oštećenje jetre: Prekomjerno pijenje piva može dovesti do oštećenja jetre, uključujući cirozu jetre i alkoholnu hepatitis.

Ukupno, iako umjereno pijenje piva može imati neke zdravstvene koristi, prekomjerno pijenje piva može imati ozbiljne negativne posljedice za zdravlje. Stoga je važno pratiti svoju konzumaciju piva i izbjegavati prekomjerne količine.

Izvor: infogriz.com

Share this Article