Simptomi upale mokraćnog mjehura i mokraćnog sustava: Kako prepoznati potrebu za pomoć

admin
2 Min Read

Upala mokraćnog mjehura i mokraćnog sustava (cistitis i uretritis) su česte bolesti koje se javljaju kod žena, ali se mogu pojaviti i kod muškaraca. Simptomi ovih bolesti uključuju bol u donjem dijelu trbuha i mokrenje, ali postoje i drugi znakovi koji ukazuju na potrebu za pomoć.

Jedan od glavnih simptoma je bol u donjem dijelu trbuha, posebno pri mokrenju. Može doći do oštre boli ili peckanja tijekom mokrenja, što je znak da se mokraćni mjehur ili uretra upale. Također, može doći do čestih nagona za mokrenjem, čak i ako se mokraća malo izluči.

Drugi simptomi uključuju gori osjećaj tijekom mokrenja, mutnu ili neobično obojenu mokraću, kao i krv u mokraći. Pored toga, osoba može osjećati opće slabost i loše zdravstveno stanje, kao i povišenu tjelesnu temperaturu.

Ukoliko se pojave ovakvi simptomi, važno je da se obratite liječniku ili hitnoj pomoći kako bi se utvrdila točna dijagnoza i propisao odgovarajući tretman. U slučaju da se radi o infekciji, liječenje obično uključuje uzimanje antibiotika, dok se u slučaju neke druge vrste upale možda primjenjuju drugi tretmani.

Kako bi se spriječile upale mokraćnog mjehura i mokraćnog sustava, važno je voditi računa o svom higijenskom navikama, redovito mijenjati pelene kod male djece, te paziti na pravilnu higijenu spolnih organa. Također, važno je da se pije dovoljno tekućine kako bi se mokraća održavala u redovitom protoku i spriječila zadržavanje infekcija u mokraćnom mjehuru.

Izvor: infogriz.com

Share this Article